O minunatie a naturii se distruge intr-un ritm alarmant !

Un val devastator de caldura subacvatica distruge Marea Bariera de Corali din Australia .

Lantul format din aproape 3.000 de aflorimente corale si 300 de insule ce se intind de-a lungul a 2.600 kilometri si acopera o suprafata de 344,400 kilometri patrati , este considrat patrimoniu mondial  UNESCO  si este unicul sistem viu vizibil din spatiul cosmic . Un studiu aerian a ajuns la concluzia ca 95% din suprafata de nord acestui sit este fost lovit de un proces de albire , care a inceput in urma cu sase luni .

"Aceasta a fost cea mai trista expeditie de cercetare din viata mea . Aproape fara exceptie , fiecare recif a fost cercetat amanuntit , am zburat atent deasupra lor si am constatat un nivel ridicat de albire " a  declarat Terry Hughes , profesor la Universitatea James Cook din Australia si expert in albirea coralilor .


Albirea coralilor are loc atunci cand temperaturile cresc si distrug alge minuscule care dau culoare coralilor . Pentru ca acest lucru sa se intample e suficient ca temperatura sa se modifice cu 1 grad Celsius . Fara alge , scheletul alb al coralilor gazda , care stau baza , este descoperit si organismul incepe sa moara de foame . 

Inalbirea are un impact major asupra sanatatii oceanelor , oamenii de stiinta afirma ca desi recifele de corali acopera doar o mica parte a fundului oceanului , ei gazduiesc un sfert din viata maritima .

Acest eveniment de inalbire este al treilea din istoria mondiala . Potrivit Administratiei Oceanice si Atmosferice Nationale a SUA (NOAA) , primul eveniment de albire care a avut loc in 1998 a distrus 16% din depozitul total de corali din lume . Al doilea a fost in 2002-2005  , care a distrus jumatate din recifele de corali din Marea Caraibelor .

Profesorul Hughes a declarat ca zona cele mai afectate din Marea Bariera de Corali se extinde pe o suprafata mai mare de 3.800 de kilometri , de la Papaua Noua Guinee pana la Cairns in nord-estul Australiei , unde incalzirea apelor a fost evidenta de luni de zile . Doar patru aflorimente individuale de recif din acea zona nu au fost afectate . 

" Continuam sa monitorizam procesul de albire printr-un efort comun al comunitatii , parteneriate cu industria , stiinta si tehnologia avansata " a declarat un purtator de cuvant al Ministrului Mediului din Australia ,Greg Hunt . 

Profesorul Hughes considera ca evenimentele de albire par sa se agraveze din cauza impactului dual al El Nino , care e considerat vinovat de temperaturile ridicate si seceta in unele parti din Pacific , dar si de cresterea generala a temperaturii globale .

Membrii grupului de mediu WWF Australia au declarat ca daunele produse Marii Bariere de Corali reprezinta " fata schimbarilor climatice " .

" Sa fie foarte clar , acest lucru este cauzat de incalzirea globala , iar proncipalul factor este mineritul si arderea carbunelui " , a declarat Imogen Zethoven , un director de campanie a  Australian Marine Conservation Society . 

Reprezentantul grupului Australian  Mariine Conservation Society a declarat ca albirea ar trebui sa motiveze guvernul din Australia sa-si revizuiasca sprijinul pentru extractia carbunelui . 











Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu