Oamenii de stiinta de la Oxford au inventat un material nou

Materialul ar putea fi testat , in curand , pe subiecti umani .

Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii din Oxford au inventat un tesut sintetic ce se comporta asemenea celui nervos uman , in momentul in care asupra sa este propagata lumina . Echipa care a creat acest material sustine ca el ii va ajuta pe cercetatori sa dezvolte biomateriale ce pot fi folosite pentru a trata pacientii care sufera de boli asociate cu disfunctii ale sistemului nervos central .

Tesutul artificial este format din sute de celule sintetice , activabile cu ajutorul genelor si al proteinelor incorporate . Tehnica folosita pentru a produce aceste structuri microscopice este cea a impimarii 3-D






Celulele au membrana compusa din lipide , iar in interior au fost incluse secvente ADN , proteine si alte molecule de natura biologica  . Mai mul de 1000 de celule sintetice pot fi combinate , pentru a obtine tesuturi cu o lungime de cel mult jumatate de milimetru .

In  momentul in care au atasat celulelor secvente de ADN , care se activeaza numai in momentul in care sunt expuse la lumina , specialistii au constatat ca structurile microscopice incep sa produca proteine . Acest proces era intrerupt atunci cand fasciculele luminoase nu mai intrau in contact cu suprafata materialului .

Cea mai importanta proteina identificata se numeste alpha-HL si are capacitatea de a permite  programare fluxului de electricitate in interiorul tesutului artificial  , asemenea circuitelor din sructura sistemului nervos central . Pana in acest moment , materialul a fost testat numai in laborator , insa oamenii de stiinta spera ca il vor putea folosi in cadrul unor experimente realizate cu subiecti umani .



Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu