Studiu inedit : Pisicile miauna cu accent ?


Oamenii de stiinta din Suedia vor sa afle daca pisicile miauna . . , cu accent .

O profesoara care studiaza fonetica va analiza mai multe pisici din regiuni diferite ale tarii , pentru a vedea ce diferente exista intre fiecare tip de mieunat , potrivit The independent .

O cercetatoare de la o universitate suedeza e aproape convinsa ca pisicile au accent .Susanne Schotz vrea sa afle daca e vreo diferenta intre mieunatul din regiunea Lud , aflata in sudul tarii si Stockholm , la sute de kilometri mai la nord .







" Se pare ca pisicile isi pot varia intonatia in mod constient , poate pentru a transmite un anumit mesaj , poate pentru a creste urgenta unui mesaj . Am descoperit ca pisicile mele au diferite " melodii " cand miauna , depinde daca sunt triste , fericite sau daca le e foame . Se spune de exemplu ca pisicile siameze vocalizeaza mai mult , ca au un mieunat specific  , pe care alte rase de pisici nu il au . Pisicile birmaneze sunt de asemenea foarte " vorbarete " . Deci exista diferente de la o rasa la alta " , spune cercetatoarea de la Universitatea Lud .

Analiza face parte dintr-un studiu mai amplu , prin care oamenii de stiinta incearca sa imbunatateasca intr-un final comunicarea dintre om si pisica , in ideea in care primul va intelege ce inseamna fiecare mieunat .

" Vom folosi si inregistrari ale vocii umane , dupa care vom face un test , le vom da pisicilor sa le asculte , ca sa vedem cum raspund la diferite stluri de vorbire si intonatii ale discursului uman . Ce prefera ele , sa le vorbesti pitigaiat , ca un copil mic sau pe un ton serios , ca unui om adult ? : , se intreaba pe un ton neobisnuit de serios cercetatoarea suedeza .

Dupa finalizarea studiului cercetatoarei suedeze am putea afla oare daca sunt sanse ca o pisica din Suceava de exemplu sa miaune in dulcele grai moldovenesc sau daca un cotoi din Cluj miauna mai domol ? 

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu